2

Prijs voor beste Vlaams Filmpje uitgereikt 2013 Inge Verbruggen

Inge Verbruggen ontvangt prijs voor beste Vlaams Filmpje

Uitgeverij Averbode, 11 april 2014 - De officiële prijsuitreiking van de John Flandersprijs-Averbode 2013 vond vandaag plaats. De prijs voor het beste manuscript voor een Vlaams Filmpje werd door een kinderjury toegekend aan Inge Verbruggen uit Putte voor haar verhaal ‘De smartphone’. ‘De smartphone’ zal verschijnen in september 2014, als het eerste nummer van de nieuwe jaargang. Het verhaal werd geïllustreerd door Karl Dussart. Daarnaast wint Verbruggen ook een geldprijs van € 2000.

Voor deze editie van de John Flandersprijs-Averbode werden maar liefst 107 manuscripten ingezonden. Een leescomité van volwassenen selecteerde daaruit negen verhalen die tot de eindronde werden toegelaten en die door de kinderjury werden beoordeeld. Want wie kan beter beslissen wat het beste verhaal voor kinderen is, dan de kinderen zelf? Dat de kinderen het laatste woord hebben, is een verrijking voor de wedstrijd: het biedt de zekerheid dat het winnende verhaal een terechte winnaar is voor de doelgroep waarvoor het geschreven werd! Daarnaast kunnen de kinderen bij het beoordelen van de overige geselecteerde verhalen nog suggesties doen ter verbetering. Zo leren de volwassenen weer wat bij over het schrijven voor kinderen, en zijn de Vlaamse Filmpjes werkelijk op maat van de lezers geschreven.

De kinderjury bestond deze keer uit Martijn Spaepen uit Olmen, Leonie Simoens uit Mechelen, Marie Van Belleghem uit Opwijk, Mien Van de Walle uit Bellem en Mattis Swannet uit Turnhout. Zij krijgen voor hun deskundig leeswerk een gratis abonnement op Vlaamse Filmpjes en het bezoek van een jeugdauteur in hun klas.

De kinderen kozen het verhaal als winnaar omdat ze het verlangen naar een smartphone heel herkenbaar vinden. Het verhaal wordt bovendien lekker geheimzinnig wanneer het hoofdpersonage Josh in de tuin een splinternieuwe smartphone vindt. Nog spannender wordt het wanneer er op het schermpje boodschappen verschijnen die Josh van de ene naar de andere plaats loodsen. Welk spelletje wordt er met hem gespeeld? En vooral: wie zit er achter de mysterieuze boodschappen? Deze vragen maakten het voor de kinderen een avontuurlijk en spannend verhaal, en een terechte winnaar voor de John Flandersprijs.

In 2014 wordt de 41e editie van de John Flandersprijs-Averbode uitgeschreven. De deadline is 26 mei 2014. Meer informatie vind je op John Flandersprijs.

Vlaamse Filmpjes wordt uitgegeven onder de vorm van een boekenabonnement voor jongeren van 10 tot 13 jaar. Jaarlijks verschijnen 15 nieuwe Vlaamse Filmpjes.